SZ: Επιστροφή στη δραχμή μια βάση διαπραγμάτευσης για το χρέος;

Το ελληνικό χρέος έγινε και πάλι αντικείμενο σχολιασμού στη Süddeutsche Zeitung, λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση Τσίπρα – Μέρκελ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών. Η σχολιάστρια υπενθυμίζει τη σπάνια ταύτιση απόψεων μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη, όταν ο τελευταίος σε κάποια συνάντηση είχε πει ότι η διαγραφή χρεών δεν αποφέρει οφέλη, γιατί σε τρία χρόνια θα ξαναγίνουν αν δεν αλλάξει το ίδιο το σύστημα.

«Στο ερώτημα, πόσο καιρό ακόμη θα συνομιλούν οι δύο πολιτικοί χωρίς αποτέλεσμα, η απάντηση είναι μόνο μία: Όσο καιρό χρειάζεται μέχρι να αδειάσουν τα ταμεία στην Ελλάδα», υποστηρίζει η αρθρογράφος και σημειώνει ότι «μόνο τότε η Γερμανία και οι άλλες χώρες του ευρώ θα βρεθούν ενώπιον του προβλήματος, αν θα χαρίσουν τα ελληνικά χρέη πολλών δισ. ευρώ».

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι «αυτό εξαρτάται από τα ελληνικά ανταλλάγματα. Εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή συστήματος που είχε προτείνει ο Βαρουφάκης μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ευρώ, θα ήταν για το Βερολίνο μια σταθερή βάση διαπραγματεύσεων».

Πηγή: DW