Ενιαία φορολογία για τις πολυεθνικές στην ΕΕ προτείνει η Κομισιόν

Κοινούς φορολογικούς κανόνες θα έχουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόταση που έκανε η Κομισιόν, προκειμένου αυτές να πάψουν να εκμεταλλεύονται την φορολόγηση που ισχύει σε συγκεκριμένες χώρες, πληρώνοντας έτσι μειωμένους φόρους.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά σε χώρες που τα έσοδά τους ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια τον χρόνο.

Όπως τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «προτείνουμε ένα σύστημα το οποίο θα μπορεί ταυτόχρονα να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις, να προσελκύσει επενδυτές, να προωθήσει την ανάπτυξη και να τερματίσει τη φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας».

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η πρόταση αυτή θα αυξήσει τις επενδύσεις στην ΕΕ κατά 3,4% και την ανάπτυξη κατά 1,2%, αν οι εταιρείες γλιτώσουν χρήματα κάνοντας μία φορολογική δήλωση για τις δραστηριότητές τους εντός της Ένωσης, ενώ θα περιορίσει και τη φοροαποφυγή.

Ανάλογη πρόταση για μια κοινή φορολογική βάση είχε προταθεί από τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2011, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από διάφορες χώρες όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, οι οποίες εκτίμησαν ότι το μέτρο αυτό ήταν η προλείανση του εδάφους για έναν κοινό επιχειρηματικό φορολογικό συντελεστή. Τώρα, οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι οι χώρες θα μπορούν να αποφασίσουν μόνες τους αυτόν τον συντελεστή.

Για να προχωρήσει η πρόταση, απαιτείται η ομοφωνία των χωρών- μελών.