Νέο "ψαλίδι" από αύριο στις επικουρικές συντάξεις

Μειωμένες θα δουν τις επικουρικές συντάξεις τους περισσότεροι από 248.000 συνταξιούχοι αύριο Τετάρτη, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού και των αναδρομικών περικοπών που ισχύουν από τον περασμένο Ιούνιο. Από το σύνολο των παραπάνω συνταξιούχων, υπάρχουν 38.160 που οφείλουν αναδρομικά τεσσάρων μηνών, 143.550 που χρωστούν τρεις μήνες και άλλοι 66.900 που χρωστούν δύο μήνες.

Το όριο που έχει τεθεί είναι η κάθε δόση να είναι το πολύ 50 ευρώ και να μην υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για όσες είναι έως 1.000 ευρώ και το 1/6 για το ποσό των συντάξεων, άνω των 1.000 ευρώ. Όσοι έχασαν μεγάλα ποσά θα υποστούν την αναδρομική παρακράτηση σε 8 – 10 δόσεις, η πλειονότητα όμως θα καλύψει την οφειλή της το πολύ σε 2-3 δόσεις. Περίπου 67.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέστησαν μειώσεις έως 50 ευρώ θα υποστούν τις περικοπές σε μία δόση, δηλαδή με την καταβολή του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου προς τους συνταξιούχους των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ μεικτά, με αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις στις επανυπολογισμένες επικουρικές τους συντάξεις, μόλις ολοκληρωθεί η παρακράτηση των αναδρομικών η σύνταξη θα επανέλθει στο ύψος στο οποίο αναπροσαρμόστηκε, όπως δηλαδή πληρώθηκε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο ανάλογα με το Ταμείο από το οποίο προέρχονται.