Eurogroup: Ολοκληρώστε τη β' αξιολόγηση - Προτάσεις για το χρέος ετοιμάζει ο Ρέγκλινγκ

Να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση όσο πιο γρήγορα γίνεται ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αφού ολοκληρώθηκε το Eurogroup.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Τότε θα έχουμε τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους και θα γνωρίζουμε περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Ελλάδα στα εργασιακά και στην κοινωνική πολιτική της καθώς και στην πορεία των δημοσιονομικών της για το 2017 και το 2018», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πιέρ Μοσκοβισί και τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί εκτενέστερα στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου. Επίσης διευκρίνισε ότι το Eurogrοup «προσβλέπει, σταθερά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, καθώς και στην ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατόν.

«Είναι επιθυμητό και εφικτό να έχουμε μια συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο, ώστε να επιστρέψουμε από το 2017 στην σταθερότητα και στην εμπιστοσύνη», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 173,5 δισεκατομμύρια ευρώ από ESM και EFSF: «Είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο EuroWorking Group του Νοεμβρίου και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, θα καταθέσει πρόταση βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.