Γ. Προβόπουλος: Το 4ο Μνημόνιο έρχεται και θα είναι συνδεδεμένο με το χρέος

Σοβαρή πιθανότητα να υπάρξει ένα τέταρτο μνημόνιο στην Ελλάδα που θα συνδεθεί με το χρέος άφησε σε δηλώσεις του ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο κ. Προβόπουλος μίλησε στο www.bankingnews.gr και εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά για τα stress tests του 2018.

Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι «είναι πολιτικά πολύ δύσκολο, για να μην πω ανέφικτο, να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνον επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» και προέβλεψε ότι «η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή. Αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο μνημόνιο».

Σε ό,τι αφορά το θέμα για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι «θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους» και εκτίμησε ότι «αυτές οι δεσμεύσεις κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι».

Ερωτηθείς για το πώς εξελίσσεται η ελληνική οικονομία ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι «χρειάζονται πιο τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα, ισχυρή πολιτική δέσμευση, σωστή υλοποίηση, στέρεοι θεσμοί και μια διάχυτη στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία κουλτούρα, που να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε ότι «όσο αυτά δεν υπάρχουν, βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη δεν θα έρθει». Καταλήγοντας ο κ. Προβόπουλος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο διεθνές κλίμα λέγοντας με νόημα ότι «αυτό το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την έξοδο της χώρας από το σκοτεινό τούνελ».