Bloomberg: Το Eurogroup έβαλε "πάγο" στις ελπίδες για ελάφρυνση του χρέους

Καμία απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός τους έτους δεν πρόκειται να λάβει το επόμενο Eurogroup του οποίου η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 5 Δεκεμβρίου όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αναφορές από την συνεδρίαση της Δευτέρας. Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης “πάγωσαν” τις ελπίδες της Ελλάδας για συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους εντός του έτους. Στο άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου γίνεται λόγος για “μικρή πρόοδο” από πλευράς της Ευρωζώνης, στο θέμα του ελληνικού χρέους, την ώρα που το ΔΝΤ αξιώνει δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, πριν σκεφτεί το ενδεχόμενο να παρέχει νέα οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Ωστόσο, σημειώνεται, ότι η αναβολή διευθέτησης του ζητήματος θα μπορούσε να πλήξει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις, μένοντας πίσω από την Νέα Δημοκρατία. “Η αναβολή της αναδιάρθρωσης του χρέους και η πιθανότητα νέου – τέταρτου – προγράμματος θα ήταν ένα μεγάλο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές”, εκτιμά ο Νικόλας Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στη Νέα Υόρκη.

Πάντως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μια απόφαση για το χρέος θεωρείται σημαντική, καθώς αποτελεί όρο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε, οι αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει κρατήσει τη χώρα μακριά από την αγορά ομολόγων για περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ οι πιο χαλαροί όρι αποπληρωμής των ελληνικών δανείων είναι μία από τις προϋποθέσεις, προκειμένου η ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.