Παίρνουν 859 εκατ. από τον προϋπολογισμό του 2017 για νέες συντάξεις

Την έκτακτη επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, με 859 εκατ. ευρώ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Τα εν λόγω χρήματα θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό του 2017 και θα διατεθούν για τη χορήγηση συντάξεων που εκκρεμούν και ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας συμπληρώνει επί της ουσίας τις διατάξεις νόμου του 2014 σχετικά με τη δυνατότητα επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των φορέων της Γενική Κυβέρνησης, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία δύναται να επιχορηγούνται εκτάκτως για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την υποβολή και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Η τροπολογία ορίζει επιπλέον ότι οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία έκτακτης επιχορήγησης θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, όπως επίσης και οι προθεσμίες επιστροφής των ποσών στον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν.

Στην περίπτωση που τα ποσά δεν επιστραφούν παρότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προβλέπεται η δυνατότητα παρακράτησης αντίστοιχου ποσού από τις μεταβιβάσεις προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης που δεν θα συμμορφωθούν.