Καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας 2017- Τι θα πληρώσετε

Μετά από πολύμηνη αναμονή και εκατοντάδες “ασκήσεις επί χάρτου” από το οικονομικό επιτελείο, που στόχο είχαν την αναδιανομή των βαρών από τα τέλη κυκλοφορίας, το Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε, μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ό,τι τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ίδια με εκείνα για το 2016.

Τα Τέλη Κυκλοφορίας 2017 ανακοινώθηκαν μόλις έξι εβδομάδες πριν από την λήξη της διορίας καταβολής τους, καθώς εκατομμύρια ιδιοκτήτες δικύκλων και αυτοκινήτων ΙΧ και ΔΧ, καλούνται να εξοφλήσουν τα τέλη, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, ως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Αρκετοί θεωρούν ήδη δεδομένη και τουλάχιστον μια παράταση λίγων ημερών (σ.σ. ίσως έως την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου) για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών, το ποσό των οποίων διπλασιάζεται για όσους τα προμηθευτούν μετά το τέλος της σχετικής διορίας από το Υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Υπ. Οικονομικών “για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 -αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα τρέχοντα δεδομένα και οι ανάγκες της αγοράς για σταθερότητα και ασφάλεια- κρίθηκε σκόπιμο να μη γίνουν αυτή τη στιγμή βεβιασμένες τροποποιήσεις”. Όπως τονίζεται από το οικονομικό επιτελείο “το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία των δεδομένων για τη δημιουργία μιας εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών (π. χ με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας). Με τον τρόπο αυτό:

-Θα καλυφθεί η ανάγκη για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας.
-Θα αρθούν οι αδικίες του τρέχοντος εφαρμοζόμενου συστήματος σε μεγάλο βαθμό.

Το νέο σύστημα θα εξυπηρετήσει τον πολιτικό στόχο, ο οποίος είναι η δικαιότερη και αντιπροσωπευτικότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες της χώρας”.

Τέλη Κυκλοφορίας 2017: Δείτε τι θα πληρώσετε

Για επιβατηγά αυτοκίνητα, δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες που έχουν ταξινομηθεί ως 31/10/2010, ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας γίνεται αποκλειστικά βάσει του κυβισμού τους.

%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%821

Για όσα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και ύστερα, τα τέλη υπολογίζονται βάσει της εκπομπής ρύπων. Για να προκύψει το ποσό των τελών, πολλαπλασιάζονται οι εκπομπές ρύπων με την τιμή του αντίστοιχου κλιμακίου από τον παρακάτω πίνακα.

%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-2