Οι ημερομηνίες που θα κριθούν όλα για το χρέος

Και μετά την ματαίωση της συνόδου τι; Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει αναδυθεί σε κορυφαίο ζήτημα αυτή την στιγμή, για την ελληνική πλευρά το “άγιο δισκοπότηρο” παραμένει η αναδιάρθρωση του χρέους. Όπως όλα δείχνουν, όλα θα κριθούν σε πέντε ημερομηνίες – σταθμούς.

Πρώτος κρίσιμος σταθμός η 28η Νοεμβρίου και το EuroWorking Group, ημερομηνία μέχρι την οποία η κυβέρνηση ιδανικά θα προτιμούσε να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές επιθυμούν έστω να σταλεί ένα μήνυμα προόδου των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να στείλουν μήνυμα προόδου των διαπραγματεύσεων, με μία δημόσια τοποθέτηση των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το βασικό σενάριο παραμένει αυτό της δημόσιας ποσοτικοποίησης των βραχυπρόθεσμων μόνο μέτρων. “Αγκάθια” από τη μία η απειλή του ΔΝΤ για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, με μειώσεις στις συντάξεις και νέο «ψαλίδι» στο αφορολόγητο εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και από την άλλη  η εμμονή Σόιμπλε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα.
Δεύτερος σταθμός είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ούτε σε αυτή την ημερομηνία φαντάζει πλέον πιθανό να έχει κλείσει η αξιολόγηση. Η Ελλάδα σκοπεύει να αξιοποιήσει το Eurogroup σαν άλλη μία ευκαιρία να πιέσει για το χρέος, ωστόσο και οι δανειστές θα πιέσουν για να προχωρήσουν ταχύτατα οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Την κατάσταση “δυσκολεύει” η συγκυρία: το δημοψήφισμα στην Ιταλία και η προεκλογική περίοδος στην οποία βρίσκεται η Γερμανία.
Η 10η Δεκεμβρίου ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή είναι ο τρίτος σταθμός. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές κρατικών δαπανών 1,5 δισ. ευρώ.

Τέταρτος σταθμός η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Εκεί ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο περιθώριο των συνομιλιών, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει όλα τους “σκοπέλους” της διαπραγμάτευσης.

Η 20η Ιανουαρίου είναι ο τελευταίος και πέμπτος σταθμός. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει και τυπικά τα καθήκοντά του ως νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και όλα θα βρίσκονται σε νέα βάση. Ο Τραμπ δεν είναι σίγουρα Ομπάμα και θα πρέπει να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα βήμα – βήμα προκειμένου η κυβέρνηση και να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Τι ρόλο θα παίξει ο Ντόναλντ Τραμπ στο ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια…