Σχέδιο του ESM για το χρέος - Κούρεμα σε βάθος... 44 χρόνων

Έγγραφο που επικαλείται η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει ετοιμάσει πρόταση για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8% μέχρι το 2060.

Επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και “πάγωμα” επιτοκίων περιλαμβάνονται στα μέτρα του ESM, προκειμένου ο ελληνικός προϋπολογισμός να αποφύγει ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις στους τόκους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει το έγγραφο, τα μέτρα αυτά υποτίθεται ότι θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του ελληνικού προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Παράλληλα, προκρίνεται η επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη, από 28,3 έτη σήμερα, ενώ ένα τρίτο πιθανό μέτρο συνίσταται στην άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, τις προτάσεις αυτές θα παρουσιάσει ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μερικά 24ωρα έπειτα από το σαφές μήνυμα Ρέγκλινγκ ότι δεν πρόκειται να γίνει και πάλι μείωση του ελληνικού χρέους όπως είχε συμβεί το 2012. Η ημερομηνία του εγγράφου είναι η 25η Νοεμβρίου.

«Είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαΐου (από το Eurogroup) να εργαστεί για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας» ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

Το έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προτείνει επίσης μέτρα για την ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά, τη χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και την πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και μετά, θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάιο, το 2060 προβλέπεται ότι ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ θα είναι 104,9%, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές στο πλαίσιο του Προγράμματος που εφαρμόζεται.