Ποιες αλλαγές φέρνει στην καθημερινότητα των πολιτών το πλαστικό χρήμα

Σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές των Ελλήνων πολιτών θα επιφέρει η κατάθεση του νομοσχεδίου για το «πλαστικό» χρήμα το οποίο θα πάρει τον δρόμο για την Βουλή τις επόμενες ημέρες. Οι αλλαγές που προωθούνται σύμφωνα με το capital.gr είναι:

– Το ανώτατο ποσοστό δαπάνης με πλαστικό χρήμα προκειμένου να δοθεί το αφορολόγητο όριο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους περιορίζεται από το 30% στο 20%. Έτσι για να πάρει ένας μισθωτός το αφορολόγητο όριο και έχει εισόδημα έως 10.000 θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, το 15% εφόσον έχει εισόδημα έως 30.000 και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 20% αλλά θα υπάρχει και ανώτατο όριο δαπάνης (π.χ. 12.000 ευρώ)

– Οι επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα το δηλώνουν με ειδική πινακίδα που θα είναι εμφανής στην είσοδο. Αν δεν έχει αναρτηθεί η σχετική πινακίδα θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ

– Οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών.

– Καθιερώνεται η λοταρία αποδείξεων για να δίνεται κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις. Όλη η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (sms, internet)

– Οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται από την εφορία για την οικοδόμηση του αφορολόγητου μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.