Ο Σόιμπλε θυμήθηκε το Grexit: Μεταρρυθμίσεις αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα σχετικά με την παραμονή της στην Ευρωζώνη έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας όπου δεν αναμένεται συμφωνία, σύμφωνα και με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών θέτει και πάλι ζήτημα Grexit, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό -ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους».

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Σόιμπλε σε ερώτηση για το αν είναι καιρός να ειπωθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, απάντησε πως «αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα».

Συνεχίζοντας ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα τοκοχρεολύσια επιβαρύνουν ελάχιστα τον ελληνικό προϋπολογισμό διότι οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχουν προχωρήσει σε ελαφρύνσεις του κόστους αποπληρωμής του χρέους για πολύ καιρό.

Το “βαρύ” χαρτί της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε τα παραπάνω σε μια στιγμή που η Γερμανία προετοιμάζεται για τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017. Το πολιτικό κλίμα στη χώρα είναι τεταμένο, καθώς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία μπαίνει για πρώτη φορά στην ομοσπονδιακή Βουλή σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στον απόηχο των δηλώσεων της Άγκελα Μέρκελ ότι θα ανοίξει τα σύνορα σε πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες.