Νέα μέτρα στο "όνομα" του πρωτογενούς πλεονάσματος ζητούν οι δανειστές

Πρόσθετα μέτρα που θα εξασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 ζητούν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, όπως ανακοινώθηκε μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας.

«Το Eurogroup σημειώνει ότι η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) όπως και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Eurogroup.

Το Eurogroup επεσήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου, υπάρχουν πολλές απόψεις για το πώς ορίζεται το «μεσοπρόθεσμα», καθώς άλλοι μίλησαν για 3 χρόνια, άλλοι για 5 και άλλοι για 10. «Αφήσαμε για αργότερα αυτή την απόφαση», ανέφερε.

Ωστόσο η συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα πρέπει να έχει και την υπογραφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που σημαίνει ότι το Ταμείο θα πρέπει να έχει δώσει και τη δική του συναίνεση για τα μέτρα αυτά.

«Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Επίσης υπενθύμισε τη σημασία μίας δημοσιονομικής τροχιάς που είναι συνεπής με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις υπό το πλαίσιο της ΕΕ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό», σημειώνει το Eurogroup.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η άφιξη των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με τον Ντάισελμπλουμ να εκφράζει την ελπίδα για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος του χρόνου. «Όμως πιο ρεαλιστικό είναι ότι θα μπούμε στο 2017, οπότε θα γνωρίζουμε και τη θέση του ΔΝΤ», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το αν οι αποφάσεις για τα πλεονάσματα θα ληφθούν πριν ή μετά από την απόφαση του ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι για το Ταμείο δεν παίζει ρόλο η διάρκεια, αλλά τα μέτρα που θα «κλειδώνουν» το 3,5%.

Όσο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η αποψινή συμφωνία προβλεπόταν από την απόφαση Μαΐου ότι θα γίνει αυτό μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα συζητηθούν στο τέλος του προγράμματος.