ΔΝΤ: Ζητά να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα

Την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου φέρεται να ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εν λόγω απαίτηση του ΔΝΤ έφτασε στην ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή με ηλεκτρονικό μήνυμα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το Ταμείο ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σχετικό νόμο μέσα στον Δεκέμβριο. Μάλιστα οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισαν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου περιλαμβάνεται στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που δεν εφαρμόστηκε.

Αρνητική ωστόσο ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην απαίτηση του ΔΝΤ, με το υπουργείο Οικονομικών να προβάλλει το επιχείρημα ότι επεξεργάζεται τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να καθοριστούν γενικά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια με βάση τα οποία μια περιοχή θα χαρακτηρίζεται τουριστική. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε το ΥΠΟΙΚ, σε αυτές τις περιοχές, οι Αντιπεριφερειάρχες θα μπορούν να αποφασίζουν τον αριθμό των Κυριακών αλλά και τον χρόνο που θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα.

Καταλήγοντας η εφημερίδα, επισημαίνει στο δημοσίευμά της ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το σημερινό σύστημα αποδίδει καθώς ο μέσος όρος που είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές είναι 38,6.