Reuters: Η Ιταλία ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει την παλαιότερη τράπεζά της

Έτοιμη να αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (BMPS.MI) είναι η Ιταλία, καθώς εξανεμίζονται οι προσδοκίες για επανακεφαλαιοποίηση μέσω ιδιωτικής χρηματοδότησης, μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι όπως αποκάλυψαν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα με την ιταλική τράπεζα.

Η κυβέρνηση είναι ήδη ο μεγαλύτερος μοναδικός μέτοχος της Monte dei Paschi di Siena (BMPS.MI), με ποσοστό 4% και σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα που κατέχουν Ιταλοί πολίτες  προκειμένου να αυξήσει το κεφάλαιό της μέχρι και το 40%, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο Reuters και επισήμαναν ότι μια τέτοια κίνηση καθιστά το ιταλικό κράτος τον μεγαλύτερο μέτοχο καθώς θα κατέχει με μεγάλη διαφορά τις περισσότερες μετοχές ελέγχοντας ουσιαστικά την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και τις συνεδριάσεις των μετόχων.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η μετάβαση αυτή αναμένεται να γίνει άμεσα και μάλιστα προσδιορίζεται για το προσεχές Σαββατοκύριακο. Η Monte dei Paschi πρέπει να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε να αποφύγει την κατάρρευση, ωστόσο όμως οι ιδιώτες επενδυτές είναι απρόθυμοι να τοποθετήσουν χρήματα, μετά την ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα και την επικείμενη παραίτησή του.

Η τράπεζα έχει ήδη προγραμματίσει να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά ένα δισ. ευρώ μέσω ανταλλαγής ομολόγων με θεσμικούς επενδυτές με την Ρώμη να ελπίζει πως η τοποθέτηση από την πλευρά της δύο δισ. ευρώ θα πείσει άλλους επενδυτές να συμμετάσχουν προκειμένου να συμπληρώσουν το κενό των δύο ακόμα δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για μία de-facto κρατικοποίηση με την ισχυρή παρουσία του κράτους, που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές και θα επιτρέψει να γίνει ομαλά η μετάβαση», δήλωσε μία πηγή στο πρακτορείο Reuters και επισημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει τις εν λόγω πληροφορίες. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα θα αγοράσει περίπου 40.000 μετοχές από ιδιώτες επενδυτές στην ονομαστική τους αξία, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υποστούν απώλειες κατά την διάσωση της τράπεζας και ταυτόχρονα να αποτρέψει τον κίνδυνο bank run.

Η Monte dei Paschi ήταν η πιο αδύναμη ευρωπαϊκή τράπεζα κατά τα stress tests του περασμένου καλοκαιριού και σχεδίαζε την ανακεφαλαιοποίησή της μέσω ιδιωτών επενδυτών.