"Βόμβα" ΔΝΤ: Αν θέλετε 3,5% πλεόνασμα θα ζητήσουμε σκληρά μέτρα

Σκληραίνει η κόντρα ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρώπη με αφορμή τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, το Ταμείο δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στην περίπτωση που ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνει στο 3,5% ζητώντας νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, δείχνοντας έτσι ότι δεν πείθεται από τους Ευρωπαίους ότι τα μέτρα που διαπραγματεύονται με την Ελλάδα μπορούν να εξασφαλίσουν αυτούς τους αριθμούς.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επανέλαβε τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Ο Ράις εξέφρασε επίσης αμφιβολίες σχετικά με την επάρκεια των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

“Το Ταμείο καλωσορίζει τα μέτρα, είναι ένα βήμα προς τα μπρος, αλλά πιθανώς να μην είναι επαρκή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ράις ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο στηρίζει ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα, στόχος που είναι κατάλληλος για την Ελλάδα αν υπολογίσει κανείς τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα» είπε χαρακτηριστικά. «Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν όμως ξεκάθαρος: “Αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα, μπορούμε να το στηρίξουμε, εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%».

Όπως είπε ο ίδιος, «έχουμε καταστήσει σαφές και δημοσίως ότι η προτίμησή μας είναι το 1,5% και πως θέλουμε να δούμε μία ελάφρυνση χρέους. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη θέση του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τον ελληνικό λαό. Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι συνεχείς και πως το Ταμείο χρειάζεται αξιόπιστες προβλέψεις.

Αναφορικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν με την Ευρώπη, τις χαρακτήρισε φυσιολογικές και, όπως είπε, κρίνοντας από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, στα οποία συμμετέχει το Ταμείο μαζί με άλλους οργανισμούς, «εν τέλει καταλήγουμε σε συμφωνία».

Ακόμη επανέλαβε ότι η δέσμευση του ΔΝΤ στις συζητήσεις είναι πλήρης και πως επιθυμεί μία συμφωνία «το συντομότερο δυνατό», ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του Ταμείου (σ.σ. μεταξύ Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ) -«μιλάμε με μία φωνή» είπε και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει κάποια προθεσμία ή κάποιο χρονοδιάγραμμα (για την επίτευξη συμφωνίας). «Θέλουμε αξιόπιστα μέτρα πολιτικής και ελάφρυνση χρέους» τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με την ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί προσεχώς και πως η ακριβής στιγμή που θα γίνει αυτό, εξαρτάται από το πρόγραμμα του Διοικητικού Συμβουλίου.