Δεν γνώριζε ο Σόιμπλε για τις έκτακτες παροχές στους Έλληνες

Αιφνιδιασμένη εμφανίζεται η Ευρώπη, από το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανακοίνωσε παροχές προς τους συνταξιούχους και το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ, στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν, αν ήταν σε γνώση του υπουργείου τα όσα ανακοινώθηκαν χθες ως παροχές, απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο «όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ,Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας τις παροχές που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «η Κομισιόν δεν ήταν ενημερωμένη και ως εκ τούτου θα πρέπει να τις μελετήσει πριν προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση είναι γνωστή και λαμβάνεται υπόψη, γι΄αυτό άλλωστε αναζητείται μια λύση σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου και με σεβασμό στα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί»

Την ίδια στιγμή, ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, υποστήριξε ότι υπήρξε αιφνιδιασμός από την εξαγγελία των παροχών και προέβλεψε ότι αυτό μπορεί να δυσκολέψει πολύ τη διαπραγμάτευση της ΕΕ με το ΔΝΤ, για το ελληνικό ζήτημα και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Καρβούνης: Οι θεσμοί γνώριζαν αλλά δεν ξέρω αν συμφώνησαν

Τη ίδια ώρα διαφορετική είναι η άποψη που εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, ο οποίος δήλωσε ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ήταν σε γνώση των θεσμών, αλλά δεν ξέρω αν ήταν σε συμφωνία». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», ο κ. καρβούνης τόνισε ότι το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης είναι δυνατή και «γι΄αυτό επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα».