Εκλογές "βλέπει" ο ιταλικός Tύπος

Στην απόφαση του Eurogroup να «παγώσει» την ελάφρυνση του χρέους που είχε εγκρίνει για την Ελλάδα, αναφέρεται σήμερα ο ιταλικός Τύπος. «Και νέα σύγκρουση προκύπτει στις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και πάνω από την Αθήνα πλανάται το αερικό των πρόωρων εκλογών», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup, η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει, ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν τον Ιανουάριο, αλλά η όλη κατάσταση είναι και πάλι ιδιαίτερα τεταμένη». Η La Repubblica εκτιμά, ότι είναι αδύνατον για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της να προχωρήσει σε νέες περικοπές των συντάξεων και του δημόσιου τομέα και καταλήγει προβλέποντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα γκάλοπ, μπορεί να αποφασίσει να οδηγήσει και πάλι την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η αριστερή εφημερίδα Ιl Manifesto γράφει ότι «η απόφαση του Eurogroup, ουσιαστικά, μας αφήνει άναυδους καθώς η απόφαση αυτή περιορίζει την πολιτική αυτονομία της ελληνικής κυβέρνησης» και προσθέτει ότι «πρόκειται για έναν ακόμη πολιτικό εκβιασμό: την στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, με αύξηση του ΑΕΠ του 2,7% για το 2017, τα γεράκια προσπαθούν να μπλοκάρουν κάθε μέτρο που μπορεί να στηρίξει την κοινωνική πολιτική». Παράλληλα θεωρεί ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει το όλο θέμα, τόσο στις αναλυτικές, σημερινές του επαφές στις Βρυξέλλες, όσο και αύριο, στην συνάντησή του στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ».

H οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore αναφέρει, ότι «η απόφαση του Eurogroup ήταν αναπάντεχη» και πως «οι πιστωτές, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την στήριξη των συνταξιούχων, υιοθέτησαν λιγότερο ελαστική στάση και τα γεράκια της βόρειας Ευρώπης υποσχέθηκαν μια σκληρή απάντηση». Τέλος η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου εκτιμά, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να μην ενδώσει στην πίεση των δανειστών, είναι όλο και πιο πιθανό να ζητήσει πρόωρες εκλογές, με νέο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές».