Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Τaxis

Την άμεση σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS προβλέπει το νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα» σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με το άρθρο 69 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της ΓΓΔΕ τα στοιχεία των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων ανεξαρτήτως της μεθόδου έκδοσης αυτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και οι χειρόγραφες αποδείξεις θα πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων της ΓΓΔΕ.

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η “Καθημερινή”, με την παρούσα διάταξη γίνεται πράξη μετά από πολλά χρόνια η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με τις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΔΕ. Οι επιχειρήσεις θα διαβιβάζουν τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και όχι μόνο, αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων. Έτσι θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της συναλλαγής και η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να ελέγχει τον τζίρο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει και τους κλαδικούς ελέγχους που σχεδιάζει η ΓΓΔΕ, καθώς θα μπορεί να έχει μία καλή εικόνα της αγοράς και να γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις και ποιοι επαγγελματίες δηλώνουν κέρδη κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου. Η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών θα οδηγήσει και στην κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών που υποτίθεται ότι υποβάλλονται σε μηνιαία βάση από τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο δεν παρέχονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου, όπως επίσης και η ημερομηνία έναρξης της διασύνδεσης των ταμειακών με το Τaxis. Οπως αναφέρεται, οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του μέτρου, οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων, οι εξαιρέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.