Προειδοποίηση Σόιμπλε: Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί

Σε διάλυση οδεύει η Ευρωζώνη αν οι χώρες δεν τηρήσουν τους κανόνες, δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα σχέδια της Ελλάδας για χορήγηση επιπλέον σύνταξης στους Έλληνες τα Χριστούγεννα, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχουν ερωτηθεί για την άποψή τους ως προς το αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της λέγοντας με νόημα ότι «η αρχική απάντηση είναι “όχι”. Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί» προσθέτοντας παράλληλα πως η δομή της Νομισματικής Ένωσης πρέπει να αλλάξει.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την στάση που προτίθεται να κρατήσει το Βερολίνο στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου η ελληνική πλευρά προσδοκά σε ένα βήμα εκτόνωσης των εκρηκτικών διαστάσεων που έλαβε η κόντρα κυβέρνησης-δανειστών μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Μάλιστα ευρωπαϊκές πηγές διοευκρινίζουν ότι δεν αναμένεται απόφαση για άμεση επαναφορά των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά μια ενδεχόμενη επαναφορά τους υπό προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό τότε αναδύονται πρόσθετα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ένταση της αβεβαιότητας και την περαιτέρω απομάκρυνση του σεναρίου ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ το επόμενο διάστημα.