Κερέ: Αναγκαία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος ζητεί το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung. Σε ερώτηση για το κατά πόσο ανησυχεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να κλιμακωθεί ξανά το 2017, τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η Αθήνα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM έτσι ώστε να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Για να συμβεί αυτό έως τα μέσα του 2018, σημείωσε ο Κερέ, η Ελλάδα χρειάζεται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να κάνουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως αποφασίστηκαν στις αρχές του μήνα από το Eurogroup είναι καλοδεχούμενα, αλλά ας είμαι σαφής: δεν είναι αρκετά για να εξαλειφθούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, αν δεν γίνουν ισχυρές παραδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα πέρα από το 2018. Είναι αναγκαία και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε εν μέσω μιας αξιολόγησης του προγράμματος και η μπάλα είναι ξεκάθαρα στην ελληνική πλευρά», τόνισε ακόμη ο Κερέ.

Σημείωσε ακόμα ότι η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό θα γίνει κάποια στιγμή.

«Δεν υπάρχει σχέδιο για να μειώσουμε τις αγορές στο μηδέν. Αυτό δεν συζητήθηκε καν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Θα χρειαστεί μια συζήτηση για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αλλά πρέπει να ξεκινήσει με προσεκτικό τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Κερέ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχουν ακόμα ρίσκα από την αβεβαιότητα στην Ευρώπη και στο εξωτερικό, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομικό πλήγμα με τον περιορισμό των επενδύσεων και της κατανάλωσης.