Κόντρα ΕΚΤ-Γερμανίας για τα επιτόκια - "Πληρωμένη" απάντηση Ντράγκι σε Σόιμπλε

Σε αντιπαράθεση Γερμανίας – Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξελίχθηκε το θέμα των επιτοκίων ύστερα και από την απόφαση της ΕΚΤ αυτά να παραμείνουν στα ίδια, χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολιτικά προβλήματα στο να εξηγήσει τις πολιτικές της ΕΚΤ στον λαό»  για να λάβει την απάντηση του Μάριο Ντράγκι μέσω της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ότι « οι γερμανοί αποταμιευτές ωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια».

Ο Μάριο Ντράγκι  όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις επαλειμμένες προειδοποιήσεις Σόιμπλε για σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα αλλά αντίθετα διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ θα μείνει πιστή στα χαμηλά επιτόκια για πολύ καιρό ακόμα, έως ότου ανακάμψει η Ευρωζώνη.

Ο Ντράγκι κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν υπομονή, ενώ τόνισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ αφορούν το σύνολο της Ευρωζώνης, ξεκαθαρίζοντας εμμέσως ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι δυνατό να λαμβάνει υπόψη της το συμφέρον της Γερμανίας.