Επιστολή Τσακαλώτου με συνολική πρόταση για κλείσιμο της αξιολόγησης

Νέα επιστολή προς τους δανειστές προετοιμάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεπικουρούμενος και από άλλους Ευρωπαίους παράγοντες κλιμακώνει τις απειλές του προς την Αθήνα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ετοιμάσει μια «ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση», την οποία θα παραδώσει στους ομολόγους του και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ως απόδειξη ότι η Κυβέρνηση συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του αδιεξόδου της αξιολόγησης.

Στην επιστολή θα περιγράφεται ένας «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων», μέσω του οποίου θα απαντώνται οι ενστάσεις του ΔΝΤ για το διάστημα μετά το 2018, οπότε και λήγει θεωρητικά το τρίτο πρόγραμμα. Στο μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για σκληρά μέτρα, όπως η παράταση του «κόφτη», η μείωση του αφορολόγητου» και ενδεχομένως και μια μείωση των συντάξεων, μέσω της προσωπικής διαφοράς.

Το ακριβές περιεχόμενο του εν λόγω μηχανισμού βρίσκεται υπό συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο, με τελική ημέρα ολοκλήρωσής του την Κυριακή. Το βέβαιο είναι ότι η Βουλή θα ψηφίσει μόνο τον μηχανισμό και όχι τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου συνεδριάζει το ΔΣ του ESM με βασικό αντικείμενο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.