Ηandelsblatt: «Ευρω-χρέος» ετοιμάζουν Κομισιόν και ΕΚΤ

Πρόταση για το «πακετάρισμα» χρέους των χωρών της Ευρωζώνης σε ένα νέο χρηματοπιστωτικό εργαλείο, που θα αποκαλείται «Ασφαλή Ευρωπαϊκά Ομόλογα» (European Safe Bonds), διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχος των ομολόγων αυτών θα είναι η μείωση του κινδύνου χρεοκοπίας χωρών της Ευρωζώνης ή τη μετάδοση κρίσεων μέσω των τραπεζών.

Η Κομισιόν έχει ως θέσει στόχο να ανακοινώσει μία λευκή βίβλο για το θέμα αυτό τον Μάρτιο, ωστόσο η Γερμανία έχει εκφράσει ήδη αντιρρήσεις σε αυτό το εγχείρημα. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων έχει προειδοποιήσει με επιστολή τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η πρόταση αυτή αντιστοιχεί με την καθιέρωση «ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα».

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι είναι αντίθετη με την πρόταση αυτή, όπως αναφέρουν διπλωμάτες της Ε.Ε. Σύμφωνα με την Handelsblatt η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προφανώς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έχει συστήσει ομάδα εργασίας που θα δημοσιεύσει έκθεση δύο ημέρες πριν από τη λευκή βίβλο της Κομισιόν.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ υποστηρίζουν την ιδέα των ασφαλών ομολόγων, προς απογοήτευση ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε., τα οποία πιστεύουν ότι δεν είναι δουλειά της κεντρικής τράπεζας να βοηθά την Κομισιόν στη δημιουργία νέων μέσων κρατικής χρηματοδότησης.