Citi: Προβλέπει πρόωρες εκλογές, νέα μέτρα ως το 2021 και αδυναμία εξόδου στις αγορές

Νέα μέτρα από φέτος αλλά και έως το 2021 “βλέπει” η Citigroup ότι θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 1% σε μέσο όρο, από το 2017 έως και το 2021.

Παράλληλα, ιδιαίτερα απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες θα κινηθεί πολύ μακριά από τον στόχο του 2,5% φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά δε την έξοδο στις αγορές, έως τουλάχιστον έως το 2021 που επεκτείνονται οι προβλέψεις της, δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα αφού οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται σε “απαγορευτικά” επίπεδα.

Όπως καταλήγει, οι κίνδυνοι πρόωρων εκλογών έχουν αυξηθεί στη χώρα μας, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit.

ΑΕΠ και ανάπτυξη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας στην έκθεσή της με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy, το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί υψηλότερα από ότι εκτιμούσε πριν, τόσο για το 2016 όσο και το 2017 (κατά 0,2% και 04% αντίστοιχα), και θα διαμορφωθεί στο 0,3% και το 1,1%, λόγω των καλύτερων οικονομικών στοιχειών του γ’ και του δ” τριμήνου του περασμένου έτους. Σε ότι αφορά το διάστημα 2018-2021, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως του 1% με 1,5%.

Όπως επισημαίνει, η ψυχολογία παραμένει υποτονική, πιθανότατα αντανακλώντας τα νέα μέτρα λιτότητας, αλλά η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές και οι λιανικές πωλήσεις έχουν σημειώσει βελτίωση από το περασμένο καλοκαίρι, παράλληλα με τις εγχώριες συνθήκες ρευστότητας (χάρη στην εκταμιεύσεις του προγράμματος διάσωσης).
Διαπραγμάτευση και πρόωρες εκλογές

Η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει πως το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να πιέσει και πάλι την ψυχολογία και είναι πιθανόν να καθυστερήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, μετά από την “ελάχιστη” συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που επιτεύχθηκε Δεκέμβριο.

Όπως προειδοποιεί, οι κίνδυνοι πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί, αλλά οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ένα ακραίο αποτέλεσμα όπως την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

«Ρυθμιστής» των εξελίξεων το ΔΝΤ

Σε ξεχωριστό της note για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, η Citi επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν φαίνονται έτοιμοι να κάνουν καμία παραχώρηση στην Αθήνα, και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό σοβαρή πολιτική πίεση να μην αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόσθετη λιτότητα. Ωστόσο, η Ε.Ε εξακολουθεί να απαιτεί να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

H Citi, όπως σημειώνει, συμμερίζεται την άποψη του ΔΝΤ ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, και να το διατηρεί για πολλά χρόνια, και την ίδια στιγμή να παραδώσει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κοντά στο 3%. Και πιστεύει ότι αυτή την άποψη μπορεί να την συμμερίζονται οι περισσότεροι από τους πιστωτές.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άμεσες δανειακές υποχρεώσεις από πλευράς της Ελλάδας, οι πιστωτές δεν πιέζονται για συμβιβασμό, ιδιαίτερα ενόψει των σημαντικών εκλογών στην Ολλανδία και στη Γερμανία φέτος.

Εκτός αν η Αθήνα συμφωνήσει σε περαιτέρω μέτρα λιτότητα μετά το 2018 και την νομοθετήσει εκ των προτέρων, με τη μορφή των περαιτέρω περικοπών των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου όπως απαιτείται από το ΔΝΤ, η Citi εκτιμά ότι υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για μια συμφωνία μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Δημόσιο χρέος πλεόνασμα και έξοδος στις αγορές

Σύμφωνα με τη Citi, το 2016 η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,3%, ενώ το 2017 η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,1% και το 2018 στο 1%. Για το 2019 η Citi προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,3%, για το 2020 στο 1,5% και για το 2021 στο 1,5%.

Το ελληνικό χρέος προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά και μη βιώσιμα επίπεδα στα επόμενα πέντε χρόνια, και θα διαμορφωθεί στο 179% φέτος, ενώ θα αυξηθεί στο 181% το 2018 και το 2019, το 2020 θα αγγίξει το 179% και το 2021 το 177%, γεγονός που υποδηλώνει αυτό που εδώ και πολύ καιρό έχει επισημάνει η Citi ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όχι μόνο δεν θα το μειώσουν στο βραχυπρόθεσμο διάστημα αλλά θα το αυξήσουν (οριακά).

Σε ότι αφορά την έξοδο στις αγορές, την οποία “δοκιμαστικά” βλέπει η ελληνική κυβέρνηση φέτος και “πλήρως” τον Αύγουστο του 2018, οι εκτιμήσεις της Citi κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι αφού εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετους ομολόγου θα κινηθεί στο 6,24% φέτος, στο 5,97% το 2018, στο 6,32% το 2019, στο 6,95% το 2020 και στο 7,25% το 2021. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Citi, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανείζεται από μόνη της ούτε στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τέλος, σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, που αποτελεί και το πιο “καυτό” ζήτημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τον θεσμών, οι εκτιμήσεις της Citi “βλέπουν” ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών, παρά τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως και να ψηφιστεί δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Όπως αποτυπώνεται στους πίνακες που παραθέτει η Citi, τα νέα μέτρα είναι βέβαια φέτος αλλά και για τα επόμενα 5 χρόνια, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πολύ μακριά από τους στόχους και τις απαιτήσεις των δανειστών. Συγκεκριμένα, για φέτος η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 0,6%, το 2018 στο 0,8%, το 2019 στο 1%, το 2020 στο 1,2% και το 2021 στο 1,3%.