Κόκκινα δάνεια: Το σχέδιο για τη μεταβίβασή τους σε μια "κακή τράπεζα"

Στην δημιουργία από την Ευρωπαϊκη Ένωση μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού («κακή τράπεζα») που θα αναλάβει τον όγκο 1 τρισ. ευρώ των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε με δηλώσεις της η εποπτική Αρχή των τραπεζών της περιοχής. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA), Αντρέα Ενρία, σε ομιλία του χθες στο Λουξεμβούργο παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να πωλούν ορισμένα από τα «κόκκινα» δάνειά τους σε μία πανευρωπαϊκή κακή τράπεζα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τα δάνεια θα τιμολογούνται στην «πραγματική οικονομική αξία» τους και η «κακή τράπεζα» θα κληθεί να πουλήσει σε μία τριετία τα δάνεια σε αυτή την αξία και πρόσθεσε ότι «εάν η αξία αυτή δεν επιτευχθεί, η τράπεζα θα πρέπει να υποστεί όλη τη ζημία από την αγοραία τιμή. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνεται από την (αντίστοιχη) εθνική κυβέρνηση ως κρατική βοήθεια με όλους τους όρους που τη συνοδεύουν». Παράλληλα ο κ. Ενρία ξεκαθάρισε ότι τώρα απαιτείται μια πιο αποτελεσματική δράση επειδή η EBA έχει διαπιστώσει «αδυναμίες της αγοράς» στις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν τα κόκκινα δάνεια και διευκρίνισε ότι οι βασικές αδυναμίες είναι η έλλειψη εύκολα προσβάσιμων και συγκρίσιμων στοιχείων για τα κόκκινα δάνεια και το ότι υπάρχουν πολύ λίγοι αγοραστές.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής επανέλαβε ότι «οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να αυξήσουν την πίεση στις τράπεζες προκειμένου να ανατιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνειά τους, όπως κάνει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)». Παρόλο που το ποσοστό των “κόκκινων” δανείων παρουσίασε ελαφριά μείωση το τρίτο τρίμηνο του 2016 στο 5,4%, η αντιμετώπιση του προβλήματος από τις ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθεί να είναι αργή σε σύγκριση με εκείνη των αμερικανικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα τα κόκκινα δάνεια στις ιταλικές τράπεζες φθάνουν τα 276 δισ. ευρώ τα υψηλότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο ακόμη 10 χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζουν μέσο ποσοστό κόκκινων δανείων κοντά στο 10% το οποίο ειναι αρκετά υψηλό από το μονοψήφιο ποσοστό των ΗΠΑ.