ΕΦΚΑ: Αποστέλλονται από 2 Φεβρουαρίου τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές

Ξεκινάει αύριο Πέμπτη η αποστολή των ειδοποιητηρίων από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 1,4 εκατ. ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Την ίδια ημέρα το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα λειτουργήσει και η ειδική εφαρμογή efka.gov.gr. ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση στις εισφορές και να ενημερώνονται χρησιμοποιώντας τον κωδικό TAXIS και εν συνεχεία το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών ειδοποιητηρίων θα ξεκινούσε από τις 23 Ιανουαρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να ενημερωθούν την ύστατη στιγμή, καθώς οι εισφορές πρέπει να καταβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα καθυστέρηση υπάρχει και στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που αφορά την παράλληλη απασχόληση.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει παράταση στις πληρωμές, έως ότου το σύστημα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Παράλληλα επισημαίνουν ότι τα πρώτα ειδοποιητήρια θα καταγράφουν τις εισφορές τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Φεβρουαρίου. Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα αποστέλλονται συνέχεια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ενημέρωση θα είναι «ηλεκτρονική» και η πληρωμή θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή άμεση χρέωση λογαριασμού, με έναν διακριτό κωδικό εντολής 25 ψηφίων. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ύστερα από ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει πως οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι εκτός πεδίου εφαρμογής της παραγράφου 9 του άρθρου 39 για τους απασχολουμένους σε έως δύο εργοδότες, καθώς δεν εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών.