Δυο δρόμους έχει η Ελλάδα: Συμφωνία ή εκλογές

Την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα αναλύει σε έκθεσή της η JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι τον Ιούλιο αγγίζει το 90%, ωστόσο αυτό το ποσοστό συνδέεται άμεσα με τη βούληση της Κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει η ελληνική πλευρά να επιταχύνει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Ένα βασικό σενάριο που αναπτύσσει η έκθεση, είναι ότι η Κυβέρνηση θα συμβιβαστεί και θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές, ώστε να “κλείσει” το θέμα της αξιολόγησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να παραμείνουν στην εξουσία και έτσι να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές στη χώρα.

Συμφωνία αλλιώς εκλογές; Οι προβλέψεις της JP Morgan

 

Από τη στιγμή όμως που το πολιτικό κόστος αυξάνεται με το ρίσκο της αποδοχής των σκληρών μέτρων, αντίστοιχη είναι και η αύξηση της πιθανότητας μιας κυβερνητικής κρίσης και πρόωρων εκλογών. Τα στοιχεία αυτά περιορίζουν το σενάριο για μια επιτυχή συμφωνία στο 60%.

Συνεχίζοντας η έκθεση σημειώνει ότι ιδανικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου (πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία που θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο), ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο η Αθήνα θα πρέπει να εργαστεί σε εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς. Με βάση τη σημερινή πραγματικότητα, η προθεσμία αυτή είναι αρκετά φιλόδοξη.

Οι πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς και να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις σχέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το Βερολίνο. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν, ώστε να τεθεί ένα δυνατό πλαίσιο στο επόμενο Eurogroup, με σκοπό η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του Ιουνίου.

Ωστόσο το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί και ο λόγος δεν είναι άλλος από την εμμονή της Γερμανίας στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένο που αυξάνει το πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση. Στην περίπτωση που η τελευταία δεν καταφέρει να περάσει τα μέτρα από την ελληνική Βουλή, οι πρόωρες εκλογές θα αποτελέσουν πλέον μονόδρομο.