Μειώθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τους πρώτους μήνες του 2017

Μείωση κατά ένα δισεκατομύριο ευρώ καταγράφουν τον Ιανουάριο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, την ώρα που στο τέλος του 2016 είχαν αυξηθεί κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2015 φθάνοντας τα 121,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών έχει απωλεσθεί το ένα τέταρτο περίπου της αύξησης που υπήρξε το 2016. Αμέσως μετά την επιβολή των capital controls το 2016 ήταν η πρώτη χρόνια που παρουσιάστηκε αύξηση τωμ καταθέσεων στη χώρα. Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες και η ρευστότητα που διατηρούν οι επιχειρήσεις, αυξήθηκαν από τα 117,1 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 στα 121,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, έπειτα από ένα αρνητικό 2015, που οι καταθέσεις κατέγραψαν μείωση κατά 23,8%.

Την ίδια ώρα η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω της παράτασης της αβεβαιότητας σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η επαναφορά από στελέχη της κυβέρνησης της συζήτησης περί δραχμής, εντείνει την ανησυχία των καταθετών για ενδεχόμενο bail in εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου.