Ιταλική La Repubblica: Αντί του μάννα, χολή για την Ελλάδα

Στο Ελληνικό οικονομικό αδιέξοδο αναφέρεται με άρθρο της η Ιταλική εφημερίδα “La Repubblica” και στην σκληρή στάση που κρατούν οι δανειστές απέναντι στην αξιολόγηση και στο δημοσιονομικό δράμα.

Η δημοφιλής Ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι όλοι γνωρίζουν πως η χώρα μας είναι πάλι στην φάση της αντίστροφης μέτρησης. Ο δημοσιογράφος Μαουρίτσιο Ρίτσι υποστηρίζει πως μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αν θα χορηγηθούν νέες δόσεις, για να μπορέσει η Αθήνα εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Το σύννεφο της χρεωκοπίας απλώνεται και πάλι επάνω από την Ελλάδα, η οποία χωρίς την οικονομική συνδρομή των νέων δόσεων θα χρεοκοπήσει μέχρι το καλοκαίρι.

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει με έμφαση τις ελληνικές επιτυχίες στα οικονομικά: “το ελληνικό κράτος κατάφερε να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από τις προσδοκίες” και συνεχίζει : “Αντί, όμως, να της πούνε “μπράβο”, η κυβέρνηση της Αθήνας βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το αίτημα να στοχεύσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και για σειρά επόμενων ετών”.

Καυτηριάζει την επικυριαρχία της Γερμανίας στην ΕΕ, αναφέροντας: “Οι Βρυξέλλες- αλλά θα ήταν ορθότερο να πούμε το Βερολίνo – συνδέουν τις βοήθειες αυτές με βαριά μέτρα περικοπών που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εφαρμόσει, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να αποσυρθεί”.

Από την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η όλη κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί στην μετάθεση αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, αφού δεν υπάρχει πλέον και το Αμερικανικό ενδιαφέρον για αλληλεγγύη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, κάνοντας το Δ.Ν.Τ. ακόμα πιο σκληρό παίχτη.

Ο γνωστός δημοσιογράφος σχολιάζει επίσης σκωπτικά τους χειρισμούς όσον αφορά την χώρα μας χαρακτηρίζοντάς τους θέατρο παραλόγου και δεν παραλείπει να καταγράψει την πτώση του κατά κεφαλήν ελληνικού εισοδήματος ακόμα και -20%, σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.

Οι Ιταλοί πιστεύουν, γράφει ο Μαουρίτσιο Ρίτσι, πως λίγοι οικονομολόγοι που έχουν τα λογικά τους θεωρούν πως το ελληνικό πρόγραμμα θα επιτευχθεί. Μεταξύ αυτών πάντως, δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η La Repubblica εκτιμά ότι τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, για περαιτέρω μείωση των συντάξεων, με παράλληλη μείωση του αφορολόγητου, θα ήταν πολιτική αυτοκτονία και σημειώνει ότι η μόνη λύση είναι: “να απελευεθρωθεί ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, από τη θηλιά των χρεών, με μια θαρραλέα ελάφρυνση. Διαφορετικά, το ίδιο το χρέος δεν μπορεί παρά να εκραγεί”.