"Ψυχρολουσία" από Ντράγκι: Συζήτηση για QE μόνο με αξιολόγηση & βιώσιμο χρέος

Ξεκάθαρη θέση πήρε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαμηνύοντας ότι αν το χρέος της Αθήνας δεν καταστεί βιώσιμο και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τότε η Ελλάδα δεν πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Κατά την ομιλία του προς την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ντράγκι τόνισε τη Δευτέρα ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος, θα πρέπει προηγουμένως να ξεδιαλύνει το τοπίο με το χρέος μας.

Όλα αυτά, την ώρα που έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτηρίζει το χρέος μας για άλλη μια φορά ως “μη βιώσιμο”.  Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι στην περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ, το πρόγραμμα βοήθειας θα τερματιστεί. Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία και την πίστη πως «το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή), αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, για να είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση για το χρέος, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Επίσης τόνισε ότι όταν αυτό γίνει, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εκπονήσει μια ξεχωριστή αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους με απόλυτη ανεξαρτησία.

Καταλήγοντας, ο Ντράγκι ανέφερε ότι στην περίπτωση που ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση μπορούμε να είμαστε κοντά στο στόχο αγοράς ελληνικού χρέους, αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε.