Ισχνό το ενδιαφέρον των ελλήνων φορολογουμένων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

“Πάγωσε” το ενδιαφέρον αρκετών ελλήνων φορολογουμένων να υπαχθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, λόγω εκλογών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα είχε εκφράσει τις έντονες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της εν λόγω ρύθμισης. Ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει αιτήσεις για υπαγωγή στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις ανέρχεται σήμερα σε 150.000 περίπου, εκ των οποίων επικυρωμένες αιτήσεις είναι οι 125.000.

Οι οφειλές που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση είναι 1,3 δισ. ευρώ ενώ οι μέχρι σήμερα εισπράξεις ανέρχονται στα 70 εκατ. ευρώ περίπου, αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 72 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των οφειλετών αγγίζει τα 4 εκατομμύρια.

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο ρυθμός δημιουργίας νέων οφειλών, με απόφαση της κ. Κατερίνας Σαββαΐδου, συστάθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών ομάδα εργασίας για την διερεύνηση, μελέτη και υποβολή προτάσεων, που αφορούν στην αξιολόγηση των διαδικασιών είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο. Η ίδια ομάδα εργασίας θα αναλάβει και τον σχεδιασμό και την μορφοποίηση του νέου συστήματος.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου το έργο της 10μελούς ομάδας εργασίας, θα πρέπει να έχει υποβληθεί στη κ. Σαββαΐδου και πρόκειται να περιλαμβάνει μέτρα για την αξιολόγηση των διαδικασιών είσπραξης με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, το σχεδιασμό ενός νέου συστήματος διαχείρισης της ροής εργασιών για την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας των εφοριών, λαμβανομένων υπόψη των διεθνών βέλτιστων πρακτικών.