Στη γραμμή Σόιμπλε οι Φιλελεύθεροι: Πρώτα "Grexit", μετά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί ελάφρυνση του χρέους της, τόνισε ο επικεφαλής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να λαμβάνει κεφάλαια για την χρηματοδότηση έργων υποδομών και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρεών» και πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εκτός της ευρωζώνης «επομένως μιλάμε για Grexit».

Κληθείς να σχολιάσει την τακτική που ακολουθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης ο κ. Λίντνερ υποστήριξε πως δεν είχε σκοπό να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά έχει αντιταχθεί στην ελάφρυνση χρέους που προκρίνει το Ταμείο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο κρατικό δίκτυο ARD, που δήλωσε ότι κούρεμα του χρέους θα σήμαινε και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.