Reuters: Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ σε δύο φάσεις ζητούν οι δανειστές- Κοινό μέτωπο ΕΕ-ΔΝΤ

Επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) τώρα, αλλά και επιπλέον 1% του ΑΕΠ (άλλο 1,8 δισ) το 2018 θα ζητήσουν οι πιστωτές να λάβει η Ελλάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει καλά τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες «η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα 1% του ΑΕΠ για να νομοθετηθούν τώρα, και επιπλέον (μέτρα) 1% το 2018, εφόσον κριθεί αναγκαίο», ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές μετά τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν και θα τηρήσουν κοινή στάση έναντι της Ελλάδας στην απογευματινή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Την πληροφορία αυτή μεταδίδει σε σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν.

Ο αξιωματούχος τόνισε στο Reuters ότι «υπάρχει συμφωνία για ενιαίο μέτωπο», ωστόσο υποστήριξε ότι η έκβαση των σημερινών διαβουλεύσεων εξακολουθεί ακόμη και τώρα να είναι αβέβαιη, καθώς δεν είναι ακόμα σαφές «αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας».

Την ίδια ώρα μία δεύτερη κοινοτική πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση θα εστιάσει στα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ της περιόδου, μετά το 2018 και εξήγησε πως οι διαβουλεύσεις θα αφορούν τις παρεμβάσεις, που θα κληθεί να υιοθετήσει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα η ίδια κοινοτική πηγή έσπευσε να προσθέσει ότι «υπάρχει μία λίστα μέτρων, τα οποία θα χρειαστούν να περάσουν τώρα από την ελληνική Βουλή και θα εφαρμοστούν μετά το 2018, σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι -πρόκειται για μέτρα, τα οποία αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των δαπανών του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ντάισελμπλουμ: Επί τάπητος τα πλεονάσματα και όχι το χρέος

Επί τάπητος θα τεθεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας και όχι το χρέος όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε δηλώσεις που έκανε στη Χάγη, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και σημείωσε πως η σημερινή συζήτηση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και εκπροσώπων των πιστωτών δεν αφορά στην ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα ο κ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να υποστηρίξει πως το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε κρίση, παρά το αδιέξοδο που έχει προκύψει μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Μοσκοβισί: Εάν κάνουν όλοι οι εταίροι ένα βήμα σύγκλισης θα υπάρξει συμφωνία

Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε χθες βράδυ εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε χθες βράδυ το Euro Working Group. Για το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, οι Αρχές θεωρούν ότι πρέπει να επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του θέματος στις επερχόμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα.

Βερολίνο: Θέλουμε την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος

Από την πλευρά του το Βερολίνο παραμένει επικεντρωμένο στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, γύρω από τη β’ αξιολόγηση.