Κοινοτικές πηγές: Μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε λευκό καπνό για την συμφωνία

Ελλάδα και δανειστές ξεπερνούν τις διαφορές που τους κρατούν σε διάσταση
το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, διαρρέουν κοινοτικές πηγές.

Η Γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, “βλέπει” συμφωνία των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες, άποψη που ενισχύεται και από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρθηκε στην επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα.

Η τετράωρη διαπραγμάτευση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του Δ.Ν.Τ. και του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης μάλλον ανοίγει το δρόμο της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, μέσα στην επόμενη βδομάδα, ώστε να κλείσει η 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η διαφαινόμενη χθεσινοβραδινή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις απ’ όλες τις πλευρές.

Ελληνική κυβέρνηση:  Σύμφωνα με πληροφορίες μετακινήθηκε από την αρχική της θέση και συζήτησε τη νομοθέτηση των προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Δανειστές: Οι δανειστές από την άλλη, κάνουν ένα βήμα πίσω τόσο ως προς τα μέτρα που θα νομοθετηθούν, αποδεχόμενοι στην πραγματικότητα να νομοθετηθεί ένα μέρος τώρα και ένα μετά το 2018, όσο και ως προς το συνολικό ποσό των μέτρων, που, τελικά, αναμένεται να ειναι κάτω από τα 3,6 δισ. ευρώ.

Τα αστεράκια της διαπραγμάτευσης:

1ον) Τα προληπτικά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν η Ελλάδα διασφαλίσει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του Α.Ε.Π ετησίως μετά το 2018.

2ον) Στο συνολικό πακέτο της συμφωνίας που θα προετοιμαστεί θα παρέχονται περαιτέρω διευκρινήσεις των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν το 2018.

3ον) Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Ε.Κ.Τ. θα εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.