Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις - Όχι σε ειδική συμφωνία για την Ελλάδα

Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συμφωνήσουμε σε χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβούμε τις αρχές μας και να κάνουμε ευνοϊκές συμφωνίες για την Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή είναι η Ελλάδα.

Στην παραπάνω δήλωση προχώρησε η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλώντας στο Reuters τη Δευτέρα, τονίζοντας ωστόσο ότι το χρέος της θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς να υποχρεωθούν οι διεθνείς πιστωτές να απομειώσουν την ονομαστική αξία των δανείων τους, το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα τους επίσημους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελλάδα, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και έτσι να “ξεκλειδώσουν” οι επόμενες εκταμιεύσεις στη χώρα ώστε να μη χρειαστεί μια κήρυξη στάσης πληρωμών.

Ωστόσο οι διαφωνίες ανάμεσα στις τρεις πλευρές για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρα παραμένουν, με το Ταμείο να υποστηρίζει πως αδυνατεί να πάρει μέρος σε ένα πρόγραμμα το οποίο συνεχώς υπερχρεώνει την Ελλάδα.

Η Κριστίν Λαγκάρτν παραχώρησε συνέντευξη από το Ντουμπάι όπου βρίσκεται, στον απόηχο των δηλώσεων του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Αλέξη Τσίπρα: Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται “σε επισφαλές έδαφος”, καθώς το ΔΝΤ δεν έχει πάρει ακόμα την απόφαση για τον ρόλο που επιθυμεί να αναλάβει. Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξαπέλυσε κατηγορίες σε βάρος του Ταμείου λέγοντας πως εγείρει “νέες απαιτήσεις”, υπενθυμίζει το Reuters.

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως κινήθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ανέφερε την Κυριακή πως το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα πλεονάσματα, απλώς τα χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης σε βάρος της Ελλάδας με σκοπό η χώρα να υποχωρήσει και να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά από τη χώρα.

Απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το Ταμείο κάνει εντατικές προσπάθειες προκειμένου να αμβλύνει τις διαφωνίες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει πολλά περιθώρια. “Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα», είπε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».

Το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις με σκοπό να “μπαλωθούν” τα ελλείμματα στο ασφαλιστικό της σύστημα. Παράλληλα, ζητά από τους επίσημους πιστωτές μας να προχωρήσουν σε “κουρέματα” -μείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους- παρότι αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο πολλές χώρες, κυρίως η Γερμανία.

Η Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο χωρίς «κουρέματα», αν και απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για τη στρατηγική.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διευκολύνσεις πολύ μακροπρόθεσμα σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόσφατα πρότειναν κάποια μέτρα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το άχθος του χρέους», σημείωσε.

Καταλήγοντας η Λαγκάρντ, τόνισε πως «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός ενός μηχανισμού που δεν θα απαιτούσε στην πραγματικότητα κουρέματα, εάν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκα εφαρμοστούν πράγματι από την Ελλάδα».