30 δισ. ευρώ θα κόστιζε ένα Frexit στη Γαλλία

Η αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη δηλαδή το Frexit, θα κόστιζε 30 δισ. ευρώ στην εγχώρια οικονομία, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά, αντικρούοντας τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Μαρίν Λεπέν, του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ότι οι επενδυτές ομολόγων δεν νοιάζονται αν θα πληρωθούν σε ευρώ ή σε ένα νέο εθνικό νόμισμα.

Η εγκατάλειψη του ευρώ από τη Γαλλία θα αύξανε το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους κατά 30 δισ. ευρώ, όσο είναι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας εκτιμά ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS προειδοποίησε πως οι προτάσεις της κ. Λεπέν για την έναρξη διαδικασιών εξόδου χωρών-μελών από την Ευρωζώνη θα έχουν αρνητική επίπτωση στη βαθμολογία της Γαλλίας και άλλων Ευρωπαίων εταίρων.

Οι φόβοι για Frexit ή Nexit, δηλαδή μια αντίστοιχη απόφαση των Ολλανδών για έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε., αντικατοπτρίζονται στην αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων τους. Η διεύρυνση της διαφοράς απόδοσης (spread) των γαλλικών και των ολλανδικών ομολόγων από τα γερμανικά επιβεβαιώνει αυτή την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί διεθνώς μετά τις ανατροπές που επέφεραν το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και το spread των γαλλικών ομολόγων από τα γερμανικά έχει φθάσει στο ζενίθ τετραετίας.

Το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών στις 15 Μαρτίου αναμένεται, ασφαλώς, να επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές, που πρόκειται να γίνουν στις 23 Απριλίου και στις 7 Mαΐου. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Μαρίν Λεπέν ελπίζει να είναι ιδιαίτερα θετικό το αποτέλεσμα για τον Ολλανδό Γκερτ Βίλντερς, τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της μετανάστευσης και της Ε.Ε.

«Δεν μπορώ να υλοποιήσω τις υποσχέσεις μου για πολιτικές που θα ευνοήσουν τη βιομηχανία έχοντας ως εργαλείο το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ», δήλωσε η κ. Λεπέν την Κυριακή. «Κατά τη γνώμη μου, το ευρώ αποτελεί εμπόδιο στην ανάκαμψη», συμπλήρωσε η κ. Λεπέν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην κ. Λεπέν για τον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά στον δεύτερο γύρο εκτιμάται πως θα κερδίσει ο ανεξάρτητος Μανουέλ Μακρόν. Η αλλαγή του γαλλικού χρέους από ευρώ σε εθνικό νόμισμα θα εκλαμβανόταν ως διακοπή πληρωμών από τους μεγαλύτερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Πηγή: kathimerini