Τα μηνύματα των σκληρών της Ε.Ε.- Οι απαιτήσεις, ο Μοσκοβισί & η Ελλάδα

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές εμφανίστηκε με δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Τσακαλώτο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, από κοινού με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, προετοίμασαν το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ έκανε λόγο για πρόοδο που έχει συντελεστεί επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη παραιτέρω μεταρρυθμίσεων.

%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%b2%ce%b9%cf%83%ce%b9

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση όπως πάντα με τον Ευ. Τσακαλώτο, προετοιμάσαμε την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, έχει καταγραφεί πρόοδος και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η πρόοδος θα συνεχιστεί. Ευελπιστώ ότι μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους της στην Ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει βελτιωθεί, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για το 2017 και το 2018.

«Ανέκαθεν η δίκη μου αίσθηση ήταν και είναι πως χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης. Η κατάσταση εδώ έχει βελτιωθεί και οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ καλύτερες, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση τόσο το 2017 όσο και το 2018, επίσης οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν ακόμη και να ξεπεραστούν, αλλά για αυτό απαιτούνται προσπάθειες, ενώ θα πρέπει να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των πλευρών. Υπάρχει όμως η θέληση για εξεύρεση λύσης και όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

%cf%84%cf%83%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%b2%ce%b9%cf%83%ce%b91

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο υπουργείο ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η 20η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μία καλή στιγμή για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «είμαστε πιο κοντά σε κάποιες συζητήσεις, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε». Ο Ευρωπαίος επίτροπος μεταβαίνει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί στις 11.00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στις 12.30 στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επικοινωνία μεταξύ του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, υπήρξε χθες το βράδυ, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο επίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.

Ο κ. Μοσκοβισί θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε δηλώσεις της χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ διευκρίνισε πως η επίσκεψη «πολιτικού χαρακτήρα» του Ευρωπαίου Επιτρόπου δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει».

Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι τα βασικά ζητήματα τα οποία προκαλούν το χάσμα μεταξύ των δανειστών. Την ίδια ώρα οι δηλώσεις τους παραπέμπουν σε νέα καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με αναφορές στον Μάρτιο, τον Απρίλιο, ακόμα και τον Μάιο, κάτι που θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες και ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος δήλωσε ότι, «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από τη ζημιά που θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες και η ιδιωτική κατανάλωση κινδυνεύουν».

Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, αυτήν της 20ής Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι, χάνεται ο στόχος της Κυβέρνησης για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας συνεδριάζει στις 9 Μαρτίου.

Την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωνε χθες ότι, η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναλάμβανε ότι, η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν είναι «οξεία», αφού πριν το καλοκαίρι η χώρα δεν έχει ανάγκη κάποια δόση. Επανάλαβε ωστόσο ότι, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του προγράμματος, την ώρα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σημείωνε ότι, η Ελλάδα «δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας».

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, κρατά ασαφή θέση για τη συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα, δεν οπισθοχωρεί στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, τα οποία θα φτάνουν μέχρι και το 2% του ΑΕΠ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητεί μια νέα διαπραγμάτευση, απορρίπτοντας τη μείωση αφορολόγητου και συντάξεων, που απαιτεί το Ταμείο, σημειώνοντας ότι αυτά δεν αποτελούν βάση συζήτησης για την ελληνική Κυβέρνηση. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σ δηλώσεις του χθες στη Βουλή τόνισε ότι, είναι προτιμότερη η μείωση των συντάξεων από ό,τι η μείωση του αφορολόγητου.