Handelsblatt: Επανέρχεται το φάντασμα του Grexit πάνω από την Ευρώπη

«Μια κρίση σε ακατάλληλη στιγμή» είναι ο τίτλος άρθρου της Handelsblatt που υπογράφουν τρεις ανταποκριτές της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα με θέμα τη νέα διαμάχη μεταξύ ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ και μήλον της έριδος ξανά το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης. «Μια συμφωνία στο πλαίσιο της διαμάχης για το ελληνικό χρέος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Κατά ειρωνική σύμπτωση, σε αυτή τη μοιραία χρονιά για την Ευρώπη οι κρίσεις επιστρέφουν», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει ότι «το φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο. Όχι μόνο στην Αθήνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συζητείται εάν θα μπορούσε και αυτή τη χρονιά να συμβεί εκείνο που αποφεύχθηκε το καλοκαίρι του 2015: η αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση» .

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα η κατάσταση στην Ελλάδα ενδέχεται να φτάσει και πάλι σε επικίνδυνο σημείο φέτος το καλοκαίρι. «Το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο τα πράγματα θα σοβαρέψουν. Τότε ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να καταβάλει 7,4 δισ. ευρώ για επιτόκια και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χωρίς νέες οικονομικές ενέσεις αυτό δεν γίνεται να επιτευχθεί» υπογραμμίζει η γερμναική εφημερίδα και εκτιμά ότι η επίσκεψη του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα δεν αναμένεται να κομίσει πολλά καθώς όπως αναφέρει «λείπει η διαπραγματευτική βάση».

Η Handelsblatt στο άρθρο της επισημαίνει ότι από τη μια πλευρά οι Βρυξέλλες «βλέπουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με πραγματικά θετική ματιά» ενώ από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ εμμένει στις δικές του αρχικές προβλέψεις παραμένοντας απαισιόδοξο. «Πρόκειται για μια παλιά διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης οι Ευρωπαίοι είχαν την τάση να εξωραΐζουν την κατάσταση στην Ελλάδα για να εκτονώσουν την κρίση. Κι όμως το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται» παρατηρεί η εφημερίδα.

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει με αναφορές στα εσωπολιτικά αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας: την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 εδρών, την αυξανόμενη αντίδραση για νέα μέτρα και τέλος την δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της ΝΔ και του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη.