Reuters: Σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα - Έρχονται δύσκολες μέρες

Ακόμη πιο βαθιές ανάσες θα πρέπει να πάρουν οι Έλληνες, καθώς έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες γι’ αυτούς.

Σε ανάλυση για τη χώρα μας που δημοσιεύει το Reuters και με τη μορφή γραφήματος, σημειώνεται πως η οικονομία εμφανίζεται συρρικνωμένη στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, με τον ίδιο ρυθμό που έγινε στις αρχές του χρόνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το μέγεθος της μείωσης της ανεργίας δεν είναι αρκετή, καθώς το 23% (από το 25,8% που ήταν) εξακολουθεί να αφήνει εκτός εργασίας σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού.

«Τώρα ήρθε ένα μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο ρεκόρ πενταετίας του 1,5%, σε 12μηνη βάση, τον Ιανουάριο», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Αυτό μπορεί να είναι υγιές, γιατί τελείωσε μία πενταετία αποπληθωρισμού, αλλά οι αυξανόμενες τιμές δεν θα παρηγορήσουν τους άνεργους ή τους συνταξιούχους, που έχουν δει τη λιτότητα που επιβάλουν τα προγράμματα να περικόπτουν τα εισοδήματά τους 11 φορές», τονίζει.

Το δημοσίευμα σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποιες θετικές εξελίξεις: Σε ετήσια βάση, η Ελλάδα πέτυχε μικρή ανάπτυξη για το 2016, 0,3%, ξεπερνώντας τις προηγούμενες προβλέψεις που έβλεπαν συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ. Όσο για το δημοσιονομικό μέτωπο, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τον στόχο του 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, φτάνοντας στο 2%. Το σχόλιο του Reuters όμως είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν στην περασμένη χρονιά και όχι τους τελευταίους μήνες.

Καταλήγοντας το άρθρο επισημαίνει πως το εμπόδιο που χωρίζει την Ελλάδα από τους δανειστές είναι οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις και το αν μπορεί να σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα λιτότητας. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν αυτό είναι πολιτικά εφικτό, σημειώνει το Reuters.

Τα τελευταία στοιχεία για τη χώρα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα να βλάψει ακόμα περισσότερο την οικονομία.


(Πηγή γραφήματος: Reuters)