Νέα ρύθμιση για μικρο-οφειλέτες με χρέη έως 2.000 ευρώ

Μια νέα τύπου ρύθμιση για τους μικρο-οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία έως 2.000 ευρώ έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Αν και το σχέδιο είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη ρύθμιση, καθώς ισχύει η πάγια των 12 δόσεων, αλλά για ένα μοντέλο εξατομικευμένης διευθέτησης των οφειλών παραπλήσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται, η εφορία θα εξετάζει το οικονομικό και φορολογικό προφίλ κάθε οφειλέτη ξεχωριστά και ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες και τα κριτήρια που θα τεθούν θα παρέχει περισσότερες διευκολύνσεις για την εξόφληση των οφειλών. Στόχος είναι να δοθεί μια «ανάσα» στους μικρο-οφειλέτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, αλλά και η είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που κινούνται πάνω από τα 95 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο που εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς αλλά όπως ανέφερε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αυτό θα γίνει μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM η κ. Παπανάτσιου, αφού απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναβίωσης της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στις αντιδράσεις των δανειστών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης και παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τους μικρούς οφειλέτες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να μην απειλούνται από κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Όπως λένε αρμόδια στελέχη θα πρέπει σε πρώτη φάση να ξεκινήσει η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και στη συνέχεια «θα δούμε εάν μπορεί να προχωρήσει ένα ανάλογο μοντέλο κατά περίπτωση διευθέτησης των οφειλών των φορολογουμένων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τις συνολικές του οφειλές πέραν των φορολογικών».

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση θα αφορά περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία μικρά ποσά μέχρι 2.000 ευρώ οι οποίοι αποτελούν περίπου 75% των οφειλετών του Δημοσίου. Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν οι φορολογούμενοι που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα συνδέονται με την οικονομική κατάσταση τους καθώς και με το αν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή όχι. Θα εξετάζεται δηλαδή το φορολογικό και γενικότερο οικονομικό τους προφίλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 95 δισ. ευρώ και με το ρυθμό που αυξάνονται κάθε μήνα στους επόμενους μήνες θα εκτιναχθούν πάνω από τα 100 δισ. ευρώ. Το 2016 προστέθηκαν νέα χρέη ύψους 13,9 δισ. ευρώ από τα οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων κατάφερε να εισπράξει 2,727 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των 4.146.483 οφειλετών του Δημοσίου με κατασχέσεις απειλούνται άμεσα 1.647.771 φορολογούμενοι.

Φορολογικές δηλώσεις

Παράλληλα η υφυπουργός ξεκαθάρισε το χρονικό πλαίσιο υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Οι πύλες του Τaxis για την υποβολή των δηλώσεων σχεδιάζεται να ανοίξει εντός Απριλίου με την προθεσμία να εκτείνεται έως τις 15 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε η πρώτη εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων να πληρωθεί έως τις 30 Ιουλίου. Η δεύτερη δόση θα λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τρίτη στα τέλη Νοεμβρίου. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα λήξει φέτος στις 30 Ιουλίου.

Τα POS

Για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση που θα ορίζει ποια επαγγέλματα θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν POS για τις πληρωμές με κάρτες. Μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων που θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν POS μέχρι το τέλος Ιουνίου περιλαμβάνονται η εστίαση, οι επισκευές, η εκπαίδευση, οι ενοικιάσεις, ένδυση και υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τυχερά παιγνίδια. Πάντως η κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι θα είναι στο χέρι των πολιτών το πώς θα πληρώσουν αφού η νομοθεσία ορίζει ότι υποχρεωτικές είναι οι πληρωμές με κάρτες μόνο για συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

• Στόχος είναι να δοθεί «ανάσα» στους μικροοφειλέτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, αλλά και η είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που κινούνται πάνω από τα 95 δισ. ευρώ.
• Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση θα αφορά περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία μικρά ποσά μέχρι 2.000 ευρώ, οι οποίοι αποτελούν περίπου 75% των οφειλετών του Δημοσίου.
• Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ήδη σπάσει το φράγμα των 95 δισ. ευρώ και με το ρυθμό που αυξάνονται κάθε μήνα στους επόμενους μήνες θα εκτιναχθούν πάνω από τα 100 δισ. ευρώ.