Μοιραίος συμβιβασμός στο Eurogroup- "Ναι" της κυβέρνησης σε προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα

Στο προσκήνιο επανέρχεται το ασφαλιστικό και το φορολογικό σε μια προσπάθεια να επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ώστε να ολοκληρωθεί η πολυπόθητη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπήρξε σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στους δανειστές και το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αναζητηθεί λύση για την επιστροφή των θεσμών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο χθεσινό Eurogroup. Άλλωστε, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει ένα πακέτο νέων μέτρων που το ύψος τους θα κυμαίνεται από 2,6 έως 3,6 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που επιτευχθεί υπέρβαση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, θα μπορεί να λάβει μέτρα ελάφρυνσης για τους ταλαιπωρημένους πολίτες (όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%-40%, του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και στην ενέργεια).

Το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι «η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για “ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα”» και υποστήριξε ότι «δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο». Επιπλέον κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν ότι «δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο λιτότητας. Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».

Η προσέγγιση του Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι «στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος». Επίσης χαρακτηρίζουν ως «πολύ σημαντική» τη «δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους τριών δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα 2,5 χρόνια. Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Τζανακόπουλος: Καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η συμφωνία του Eurogroup

Η συμφωνία του Eurogroup συνιστά το πλέον καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν επηρεάζεται από αυτές τις θετικές εξελίξεις και ότι επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας, συνεχίζοντας να επενδύει στην αποτυχία. Παράλληλα τόνισε πως όσο θα διαψεύδεται το καταστροφολογικό σενάριο της, τόσο θα αυξάνεται η στρατηγική αμηχανία της και παρατήρησε ότι θα ήταν καλύτερα η ΝΔ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για γρήγορο και με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πως μια τέτοια στάση θα ήταν περισσότερο θετική.

Μετά την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup με την οποία επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Επιπλέον ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι μετά τη χθεσινή πρόοδο, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, «τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού» και σημείωσε ότι «αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία» και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Καταλήγοντας κατέστησε σαφές ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει μια συνολική συμφωνία ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.