Βερολίνο: Κλείστε άμεσα την αξιολόγηση - Το καλοκαίρι τελειώνουν τα χρήματα

Μήνυμα για άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης για το ελληνικό πρόγραμμα έστειλε το Βερολίνο, τονίζοντας ότι «η ρευστότητα της Ελλάδας επαρκεί μέχρι το καλοκαίρι».

Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε η Καγκελαρία σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, προσθέτοντας ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν αφορούν στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και τη φορολογία.

Επίσης σε άλλο σημείο σημειώνει, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους», συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει για το 2017 ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,7%.

Όσο για την επιπλέον χρηματοδότηση, η σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη ρευστότητα μέχρι και το καλοκαίρι.

Το κείμενο περιλαμβάνει και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει πως «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τώρα θα φτάσουμε σε ένα καλό τέλος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα που τρέχει μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Το χρέος δεν είναι το σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα, γιατί θα χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να αναπτυχθεί οικονομικά, ώστε να είναι ανταγωνιστική», σημειώνει ο Σόιμπλε.

Κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ: Χωρίς ΔΝΤ δεν θα δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα

Στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε  τα μέλη της Bundestag δεν θα ψηφίσουν νέα οικονομική στήριξη προς τη χώρα, δήλωσε παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Μέρκελ, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Φρίντριχ ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η  ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας, θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Επ’ ουδενί. Αυτός ήταν ρητός όρος του τρίτου προγράμματος», απάντησε.

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, επέμεινε ο Φρίντριχ, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται μια ημέρα πριν από τη συνάντηση της Μέρκελ με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο. Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν, είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.