Citi: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει - Αλλά να ξεχάσει την ποσοτική χαλάρωση

Η Citi δεν δίνει καμία πιθανότητα στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο αποκλείει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Όπως αναφέρεται στο World Outlook του Φεβρουαρίου όπου γίνεται λόγος και στην ελληνική οικονομία, η Κυβέρνηση δεν αναμένεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ωστόσο επισημαίνεται ότι η αβεβαιότητα παραμένει.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των πολιτών, σημειώνοντας ότι η κατάστασή τους ενδεχομένως να επιδεινωθεί όσο δεν υπάρχει αίσθηση σταθερότητας αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης.

Αναφορικά με το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) η Citi εκτιμά ότι είναι απίθανη για το άμεσο μέλλον, ωστόσο δεν πιστεύει πως το σημερινό αδιέξοδο θα οδηγήσει σε μια ελληνική χρεοκοπία.

Μάλιστα η τράπεζα σημειώνει ότι ακόμη κι αν αυξηθούν οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές και πάλι η χρεοκοπία θα είναι απίθανο να συμβεί.

Όσο για το ελληνικό ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις της τράπεζας παραμένουν οι ίδιες, τονίζοντας ότι το ασθενέστερο από το αναμενόμενο δ΄τρίμηνο του 2016 θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η Citi αναφέρει, τέλος, ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα είναι περισσότερο βραδύς από ό, τι προβλέπεται στο πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή στο 1,1% το 2017 από 2,7% που προβλέπεται και στο 1% το 2018 από το 3,1% που προβλέπεται.