Γ. Στουρνάρας: Όρος επιβίωσης η παραμονή της χώρας στο ευρώ

Πλήθος αβεβαιοτήτων θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, εφόσον δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της κεντρικής τράπεζας. Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη δέσμευσή του για παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημείωσε με νόημα πως “η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ συνιστά όρο επιβίωσης”.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι εφόσον οι δύο πλευρές επιδείξουν ευελιξία, τότε «μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» και ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι επιδόσεις του 2016 αποκαλύπτουν τις προοπτικές της οικονομίας» και εκτίμησε ότι το 2017, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα αγγίξει το 2,5%, διευκρινίζοντας όμως ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη προϋποθέτει και συνδέεται με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Απαριθμώντας τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της χώρας, αναφέρθηκε:

-Στην άμεση θετική κατάληξη της β’ αξιολόγησης
-Στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
-Στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία σε μια σειρά προκλήσεων, αναφέροντας:

-Το ασταθές διεθνές περιβάλλον
-Τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος
-Την αναβλητικότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπεροφορολόγηση»

Αναφερόμενος στην δημοσιονομική πολιτική, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι πρέπει σταδιακά να αρθεί η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, λόγω της οποίας επιτεύχθηκε υπερκάλυψη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 και κατέληξε λέγοντας ότι “το ακολουθούμενο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία”.