Τσακαλώτος: Θα πάρουμε μέτρα μόνο αν δεν βγαίνουν οι στόχοι

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής σχετικά με το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε αλλά διαπραγματευτήκαμε πάνω σε αυτό που θεωρούμε μέρος της λύσης στη βάση των αρχών μας».

Κάνοντας μια παρένθεση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να ενημερώνεται η Βουλή ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, υπενθυμίζοντας και την ομιλία του Πρωθυπουργού πριν από μερικές ημέρες, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην απόφαση του Eurogroup.

Υπερασπιζόμενος την Κυβέρνηση, ο Υπουργός διερωτήθηκε: «Από πού κι ως πού προκύπτει ότι είναι χειρότερη η συζήτηση μετά από αυτή την καθυστέρηση; Από πού προκύπτει ότι φταίμε εμείς γι’ αυτή την καθυστέρηση; Δεν έχετε ακούσει για τη διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ; Δεν έχετε καταλάβει ότι το ΔΝΤ δεν λέει τώρα πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% αλλά δέχεται το 3,5%;».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Επιμένετε όπως λέει η Γεννηματά ότι φταίει η Κυβέρνηση; Δε βλέπετε τι συμβαίνει στον κόσμο; Δεν αναφέρομαι στο Μητσοτάκη, που αν είχε τα νομοσχέδια που πέρασαν θα χρειαζόταν τρεις μήνες. Αλλά τι έλεγε το ΔΝΤ πριν από δυο μήνες; Να πάρετε καθαρά 2% νέα μέτρα. Το μόνο που ισχύει είναι ότι αν δε βγαίνουν οι στόχοι θα πάρουμε μέτρα. Αυτό όμως ισχύει για κάθε χώρα. Άρα από που προκύπτει ότι είναι χειρότερη η συζήτηση μετά την καθυστέρηση;».

Σχετικά με την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι με ευθύνη της καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η θέση αυτή βρίσκεται σε αναντιστοιχία με όσα λέει η Ευρώπη αλλά και η Αμερική, ότι δηλαδή η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφορές μεταξύ των δανειστών. Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει αν θα έκλεινε την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο με 2% επιπλέον μέτρα.

Επικαλούμενος τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιερ Μοσκοβισί για τα “net” μέτρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε συστημική τη διαφωνία θεσμών και ΔΝΤ και υπογράμμισε πως το ΔΝΤ μετακινήθηκε από την αρχική του θέση για τα μέτρα, καθώς από εκεί που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους, τώρα ζητάει «διαρθρωτικά μέτρα».

«Μέσα στη συμφωνία είναι ότι θα παρθούν μέτρα διαρθρωτικού τύπου», είπε ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών και αυτό επικυρώθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

«Ο στόχος είναι στο Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα», τόνισε.