Ποδαρικό με νέες απαιτήσεις - Μέτρα 2% του ΑΕΠ ζητούν οι δανειστές

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης 28/2 η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών.

Οι δανειστές με το  καλημέρα ζητούν μέτρα στο ύψος του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ ευρώ, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για “χαλάρωση” των απαιτήσεων λόγω καλύτερων δημοσιονομικών και μακροοικονομικών επιδόσεων. “Μπορεί να μειωθεί” σημείωναν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτός ο αριθμός δεν αφορά μόνο σε μέτρα αλλά και αντίμετρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα» και τονίζουν ότι στην  Αθήνα έχει ανοίξει συζήτηση με τους δανειστές για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού “έγκαιρων προβλέψεων” για την επίτευξη ή όχι των δημοσιονομικών στόχων.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να περιμένει έως τον Απρίλιο του 2019 προκειμένου να μάθει εάν θα υπάρξει τήρηση ή υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Καθώς υπό συζήτηση βρίσκεται ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να το γνωρίζουν νωρίτερα, μέσω μιας προβολής των δεδομένων για το πώς θα κλείσει το έτος.

Ο «κόφτης» τελειώνει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα.

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε ότι «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων».

Η ίδια πηγή υπεραμύνθηκε δε της κυβερνητικής γραμμής για τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup: «Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 19:30 το απόγευμα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό έπρεπε να ολοκληρωθούν στις 21:00. Αμέσως μετά θα έπρεπε να ξεκινήσει η συζήτηση για δημοσιονομικά θέματα.

Όμως η συνάντηση για την ατζέντα τελείωσε μια ώρα αργότερα, στις 22:00, ενώ οι Υπουργοί αποχωρώντας δεν έκαναν καμία δήλωση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σκοπός της συνάντησης ήταν να οριστεί η ατζέντα με το πρόγραμμα για τις επόμενες συνομιλίες που θα κάνουν οι δύο πλευρές.