SOS από τους τραπεζίτες στη συνάντηση με τους θεσμούς: Η αβεβαιότητα επέστρεψε

Τον κώδωνα του κινδύνου σήμανε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών κατά τις συνομιλίες με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 1/3, οι τραπεζίτες εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση της αξιολόγησης.

Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η αβεβαιότητα μάς έχει χτυπήσει και πάλι την πόρτα το πρώτο δίμηνο του 2017, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί το 4ο τρίμηνο του 2016.

Όλα αυτά, τη στιγμή που -σύμφωνα με στοιχεία- οι εκροές καταθέσεων από την αρχή του έτους έχουν αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τραπεζίτες και Θεσμοί συζήτησαν σχετικά με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο αποτελεί ακόμα ένα “αγκάθι” στη συμφωνία Κυβέρνησης-δανειστών, καθώς προβλέπει χαμηλά όρια ένταξης (20.000 ευρώ) για τις επιχειρήσεις, ενώ εξαιρεί από το “κούρεμα” τους παρακρατούμενους φόρους.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν επίσης οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, οι προϋποθέσεις ένταξης στο QE που οδηγεί και σε μείωση του κόστους δανεισμού των τραπεζών, καθώς και οι συνέπειες της εφαρμογής των κεφαλαιακών ελέγχων από το καλοκαίρι του 2015.