Κόλλησε η διαπραγμάτευση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Τι ζητούν οι δανειστές

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Κεντρικό θέμα των συνομιλιών ήταν ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αναφορικά με τη διαμόρφωση του πλαισίου για τις ρυθμίσεις οφειλών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Κυβέρνηση και δανειστές παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους σχετικά με τη διαγραφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση, ανέφερε ότι η διαγραφή των οφειλών σε Δημόσιο και Εφορία παραμένει ανοιχτό, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Πρόσθεσε ωστόσο πως στην αρχή οι δύο πλευρές διαφωνούσαν σε έξι ζητήματα, κατάφεραν όμως να βρουν λύση για τα τέσσερα από αυτά, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η Αθήνα κλίνει προς την αποδοχή των απαιτήσεων που προβάλουν τράπεζες και θεσμοί, για όριο ένταξης στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού στα 50.000 ευρώ και όχι στα 20.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Σημειώνεται ότι το όριο των 50.000 ευρώ αυτόματα περιορίζει τον αριθμό εκείνων που μπορούν να ενταχθούν.

«Δεν είναι πρόβλημα τα 20.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ, δεν έχουμε σε αυτό ιδεολογικές διαφορές όπως ισχύει στα εργασιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος.