Σε δύο φάσεις θα φέρει η κυβέρνηση τα μέτρα στην Βουλή- Ίσως και πριν την ολοκλήρωση της διαπραγματευσης

Τις προθέσεις της κυβέρνησης να φέρει προς νομοθέτηση στη Βουλή σε δόσεις τα προαπαιτούμενα μέτρα γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκαλύπτοντας πως «υπάρχει η πιθανότητα κάποια από τα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν και πριν από την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την Β΄ αξιολόγηση».

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι πιθανόν ορισμένες εκκρεμότητες που σχετίζονται με το Staff Level Agreement να έρθουν στη Βουλή ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας. Αυτό δεν ισχύει για το 2% των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για το 2019 και μετά, η τύχη των οποίων θα κριθεί από την όλη πορεία της διαπραγμάτευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως για να υπάρξει συνολική συμφωνία θα πρέπει να ανοίξει το ζήτημα των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η μελέτη όλων των παραμέτρων από το ΔΝΤ.

Οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα

Αππό την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι είναι απολύτως εφικτή μία τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να δεσμευθεί χρονικά για το πότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη συμφωνία-πακέτο.

Στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να μην επιθυμεί να φέρει προς ψήφιση το σύνολο των μέτρων που ζητά το Ταμείο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Τρέχουν να προλάβουν το QE

Το πολύπλοκο της όλης υπόθεσης, είναι ότι το σύνολο της συμφωνίας εκείνης που εκτός των άλλων θα «οδηγήσει» και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει άγνωστο πότε θα επικυρωθεί. Η Αθήνα «καίγεται» να τελειώνει με την εν λόγω εκκρεμότητα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το QE. Το στίγμα των προθέσεων της Αθήνας έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι «με την ένταξή της εκεί, εμμέσως επηρεάζονται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και άρα μπορούμε να προετοιμάσουμε την τελική έξοδό μας στις αγορές τον Αύγουστο του 2018».

Ανοιχτές οι εστίες αντιπαράθεσης

Μετά από τον πρώτο γύρο επαφών με τους Θεσμούς, αυτό που έγινε σαφές από υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, ήταν ότι μια από τις βασικές εστίες αντιπαράθεσης παραμένει ανοικτή. Συγκεκριμένα, ενώ η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο έχει προβλέψει την εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων από το “κούρεμα”, οι δανειστές επιμένουν στην αρχική τους θέση ότι αυτή η εξαίρεση πρέπει να αφαιρεθεί. Αν και από την ελληνική πλευρά προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτή τη διαφωνία, είναι προφανές ότι για να ανάψει πράσινο φως το Κουαρτέτο, είτε η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει είτε οι δανειστές να αλλάξουν γνώμη.